· 

Wat is jouw balans?

“Leef jij om te werken, of werk je om te leven?” Deze vraag kom ik vaak tegen als het gaat over de balans tussen werk en privé. Het is aan jou de balans hierin te vinden. Aan de ene kant heb je mensen die super gepassioneerd zijn en er alles voor over hebben hun werk tot een succes te maken. Aan de andere kant heb je mensen die precies genoeg uren draaien zodat ze de rekeningen kunnen betalen. Zij halen hun voldoening uit andere dingen als hobby’s of familie. Tussen die twee uitersten zitten allerlei variaties. Het is de moeite waard bij jezelf na te gaan waar jij staat. Wat is jouw balans? Dat helpt je een bewuste keuze te maken voor een baan die echt bij je past.

 

Voor mij is mijn werk een belangrijk onderdeel van mijn identiteit. Mijn partner omschreef mij laatst als ‘iemand die voor haar carrière gaat’. Daar herkende ik mezelf dan weer totaal niet in. Het is niet mijn doel heel veel geld te verdienen of hogerop te komen. Uit mijn werk haal ik erg veel voldoening. Werkeloos thuis zitten is voor mij echt een nachtmerrie. Toen ik tijdens de crisis mijn baan kwijt raakte had ik de keuze in de WW te gaan, of Hall4 op te starten. Financieel zou het gunstiger zijn geweest een jaartje een uitkering te trekken. Een nieuw werving en selectiebureau opstarten was een onzekere stap. Toch heb ik voor Hall4 gekozen, omdat werk een belangrijk deel is van mijn identiteit. Als je mij op straat tegenkomt, dan kom je Hall4 tegen. Ik ben gewoon Hall4.

 

Ik ben een moeder, een partner, een zus, een collega en een vriendin. Dit is wat mij betreft met elkaar verweven. Ik vind dat hele onderscheid tussen werk en privé eigenlijk vrij kunstmatig. Traditionele jager-verzamelaars zijn bijvoorbeeld maar een paar uur per dag bezig met jagen en verzamelen. De rest van de dag doen ze andere dingen. Betekent dat dat ze weinig werken, of zijn die andere activiteiten ook werk? Of is het allemaal vrije tijd? Zij maken dat onderscheid niet, ze léven gewoon. Wij, de moderne westerse mensen, zijn op een gegeven moment onderscheid gaan maken tussen werk en privé, maar voor mij is dat onnatuurlijk. Je hebt maar één leven en dat moet op álle fronten kloppen.

 

Bedenk eens wat er echt belangrijk is in je leven. Op welke manier draagt werk daaraan bij. Misschien is het je wens zo veel mogelijk buiten te zijn. Wat betekent het dan voor jou om vijf dagen per week kantoorwerk te hebben? Welke keuzes heb je? Parttime of een andere baan, of doe je niets? Misschien heb je nu gewoon geld nodig voor je wereldreis of verbouwing? Dan is een goed salaris op dat moment belangrijker. Zoals ik al zei; er is geen goed of fout antwoord. Het gaat er om dat je uitzoekt wat jouw balans is.

Geschreven door Nicole Behnke en Sofia Ofper

Reactie schrijven

Commentaren: 0