· 

In 4 stappen van je bullshitbaan af

De Amerikaanse antropoloog David Graeber heeft onderzocht dat ruim 20% van de werkende mensen een bullshitbaan heeft. Zij hebben het gevoel dat hun werk totaal zinloos is. Een bullshitbaan, wat is dat? Het belangrijkste kenmerk is dat je dat helemaal zelf bepaalt. Wat voor de een onzin is, bijvoorbeeld het klikgedrag van websitebezoekers analyseren, is voor iemand anders juist reuze boeiend. Pas als jij persoonlijk geen voldoening meer uit je werk haalt, kan je spreken van een bullshitbaan.

 

Vaak heeft het gebrek aan voldoening te maken met de kernwaarden van het bedrijf. Als die kernwaarden anders zijn dan je eigen waarden, gaat het vroeg af laat schuren. Mijn kernwaarde is dat ik mensen wil helpen. Het liefst door het vinden van echt uitdagend werk. Maar in mijn bijbaan als “frietenbakker” bij het Gelredome heb ik jarenlang met plezier hongerige en dorstige mensen geholpen. Ik ben mijn carrière begonnen bij een bedrijf waar ik afgerekend en beloond werd op de omzet die ik genereerde. Heel normaal binnen de uitzend- en detacheringsbranche. In mijn beoordelingen kwam niet naar voren of ik de kandidaten en opdrachtgevers echt vooruit geholpen had. Een leidinggevende zei eens: “Nicole, doe jij je trucje maar, zolang je maar genoeg verdient.” Voor mij is dat demotiverend. Toen ik die baan kwijtraakte wilde ik nooit meer in de arbeidsbemiddeling werken. Ik ging nog liever friet bakken.

 

Bij Hall4 doe ik precies hetzelfde werk en nu haal ik wél uitdaging uit mijn werk. Dat komt doordat ik kan doen wat ik het liefst doe: mensen helpen met beter werk. Natuurlijk wil ik dat Hall4 financieel gezond is. Dat is de enige manier nog meer organisaties en werkzoekenden verder te helpen!

 

Heb jij het gevoel dat je een bullshitbaan hebt? Ga dan niet bij de pakken neer zitten. Zinvol werk heb je meer in de hand dan je denkt.

 

Stap 1: Ga voor jezelf na waarom je geen voldoening uit je werk haalt. Heeft het met de kernwaarden te maken? Is het werk niet uitdagend genoeg, of juist te zwaar voor je? Of misschien krijg je niet genoeg vrijheid en verantwoordelijkheid? Zet eens op een rijtje wat jij nodig hebt in je werk.

 

Stap 2: Neem zelf het initiatief je werk zinvoller te maken. Misschien kun je extra taken naar jezelf toetrekken, of onderzoeken hoe jij meerwaarde kan bieden aan het bedrijf. Misschien kun je eens een cursus volgen en jezelf verder ontwikkelen.

 

Stap 3: Ga in gesprek met je leidinggevende. Als je voor jezelf helder hebt wat je ambities zijn en wat jij voor het bedrijf zou kunnen betekenen, is er vaak meer mogelijk dan je denkt. Misschien kun je op een andere plek binnen de organisatie beter je ei kwijt.

 

Stap 4: Als een gesprek met de leidinggevende niets oplevert is het tijd voor jezelf te kiezen. Kom naar Hall4 voor een betere baan. Samen gaan we op zoek naar werk waar jij wel voldoening uit haalt.


Blog geschreven door Nicole Behnke & Sofia Opfer (www.sofiaopfer.com)

Reactie schrijven

Commentaren: 0