Regelmatig word ik benaderd door carrièreswitchers; mensen die vanuit een andere sector op zoek gaan naar een baan in het groen. De groene baan staat vaak voor vrijheid, buiten zijn, een betere wereld. Met andere woorden, ze hebben een groene droom.

De motivatie van carrièreswitchers verschilt per persoon. Maar het komt er grofweg op neer dat het mensen zijn die als kind graag buiten waren. Begaan met de natuur en de leefomgeving. Mensen met een groen hart.
Bij het kiezen van een opleiding hebben ze geluisterd naar hun hoofd. Waardoor ze werken binnen een sector met weinig binding met de groene leefomgeving. Hierdoor worden deze mensen nooit echt blij van hun werk. Zij willen meer betekenen voor de leefomgeving, verschil maken, zingeving.
Dus ze gaan op zoek naar groener gras. Zij hebben niet altijd even duidelijk voor ogen wat ze precies willen en wat ze kunnen doen. Dit is vaak het punt dat ze mij bellen en vragen naar de mogelijkheden van werken in het groen. Ze hebben vragen als: Wat voor werk heb je in het groen, welke opleiding heb je nodig, zijn er cursussen die ik kan volgen.
De groene sector is de pandabeer onder de beroepen. Het staat symbool voor een betere wereld, een softe wereld waarin iedereen vriendelijk is en lekker naar buiten gaat. De realiteit is minder rooskleurig.
Ook in het groen wordt vergaderd en veel met de computer gewerkt. Ja, we hebben zelfs met deadlines te maken. De buitenwacht verricht zwaar fysiek werk. Boswachters krijgen te maken met agressieve recreanten, stropers en drugsafval. Het is belangrijk dat carrièreswitchers voor het switchen een realistisch beeld krijgen.
Gelukkig houden groene opleidingen een uitgebreide intake met deeltijdstudenten. Zij maken duidelijk dat de groene sector niet het luilekkerland is onder de banen. Ten eerste liggen de lonen lager dan in het commerciële bedrijfsleven. Ten tweede vraagt een deeltijd opleiding een flinke investering van tijd en energie van de student én zijn/haar familie. Reken erop dat een opleiding vier jaar in beslag kan nemen. Ten derde is het soms moeilijk vanuit een carrièreswitch aan werk te komen. Dit komt door vooroordelen dat iemand bijvoorbeeld duurder is en minder flexibel.
Wanneer mensen hun groene droom achterna gaan en de opleiding succesvol afronden hebben zij een nieuwe werkgever veel te bieden. De carrièreswitchers zijn gemotiveerd, hebben een bewuste keuze voor het vakgebied gemaakt. Daarnaast hebben een hoop werk- en levenservaring. Ze brengen kennis en vaardigheden mee uit hun vorige baan die tot nieuwe inzichten kunnen leiden. Op dit moment is er veel werk in het groen, dus carrièreswitchers krijgen de kans zich te bewijzen.
Heb jij ook een groene droom? Oriënteer je eerst goed en ga in gesprek bij een opleiding. Met de juiste kennis op zak helpt Hall4 je graag verder.
Blog geschreven door Nicole Behnke & Sofia Opfer (www.sofiaopfer.com)
Reactie schrijven