· 

Hoe voed jij je passie?

‘Ontdek je passie en volg je hart.’ Volgens veel lifestyle-coaches is dat de sleutel tot succes en geluk. Maar wat doe je wanneer jouw passie nog onduidelijk is? Sommige mensen hebben een brede interesse, of vele passies. Zullen zij dan nooit succesvol en gelukkig worden? Ik ben ervan overtuigd dat iedereen werk kan vinden dat bij hem of haar past. Het is een kwestie van doorvragen, keuzes maken en je passie voeden.

 

Wanneer mensen bij mij komen voor een loopbaangesprek, is een van mijn eerste vragen: “Wat vind jij het allerbelangrijkste in je werk?” Vaak krijg ik dan vrij brede antwoorden als ‘variatie’, ‘vrijheid’, of ‘leuke collega’s’. Het wordt pas echt interessant als ik doorvraag. Niet iedereen vindt namelijk dezelfde collega’s leuk en vrijheid betekent voor de een iets anders dan voor de ander. Sommige mensen ervaren vrijheid als ze zelf ideeën binnen een organisatie kunnen bedenken en ontwikkelen. Anderen voelen zich vrij wanneer ze een eigen planning kunnen maken of 4 dagen kunnen werken. Ook ‘variatie’ betekent voor verschillende mensen iets anders; een combinatie van binnen- en buitenwerk, of verschillende soorten projecten. Denk daarom eens goed na wat termen als vrijheid en variatie voor jou betekenen. Op deze manier komen er interessante aspecten van jouw beleving boven water.

 

Juist als je veel verschillende onderwerpen belangrijk vindt, is het essentieel keuzes te maken. Wanneer je achter elke impuls aanloopt, komt er uiteindelijk weinig van de grond. Focus op een of twee onderwerpen en máák die belangrijk. Het is voor veel mensen niet makkelijk om de knoop door te hakken. Misschien ben je bang dat je een verkeerde keuze maakt. Bedenk dan dat je natuurlijk niet voor de rest van je leven vastzit aan je gekozen onderwerpen. Wanneer je een doel bereikt hebt, kan je een nieuw onderwerp of een verdieping kiezen. Vervolgens steek je al je aandacht en energie in dit nieuwe onderwerp.

 

Wanneer je een doel gekozen hebt, stippel je een pad uit om dat te bereiken. Soms begint dat met kleine stapjes. Wil jij bijvoorbeeld een goede ecoloog worden, maar kan dat niet in je huidige werk? Besteed dan je vrije tijd aan de verdere verdieping van je passie voor ecologie. Je zou iedere dag een uur eerder kunnen opstaan om vakliteratuur te bestuderen. Sluit je aan bij een vereniging waar je meer over soorten leert. Op deze manier blijf je jezelf ontwikkelen en ontmoet je mensen met dezelfde interesse. Het kost tijd en moeite, maar je vergroot hiermee wel de kans werk te vinden in jouw gewenste vakgebied. Mijn motto is: Passie moet je niet volgen, maar voeden.

 

Geschreven door Nicole Behnke en Sofia Opfer

Reactie schrijven

Commentaren: 0