· 

Wat is jouw groeiplaats?

Als groenprofessionals weten we dat elke plant zijn eigen optimale groeiplaats kent. Een eik in het veen groeit slecht en een wilg op het zand verpietert. Hetzelfde geldt in mijn ogen voor mensen. Verschillende medewerkers gedijen bij verschillende organisaties.

 

Nu is het natuurlijk de kunst erachter te komen bij welke organisatie en cultuur jij goed past. Wat is écht belangrijk voor je. En waar kan jij je goed verder ontwikkelen.

Ontdek wat je écht belangrijk vindt

Ontdekken welke cultuur goed bij je past, start bij ontdekken wat jouw kernwaarden zijn. Is het voor jouw belangrijk dat je tijdens en buiten je werk contact hebt met je collega’s. Dat je je kan identificeren met de visie van je organisatie? Of trek jij liever om 5 uur de deur achter je dicht en hebt alle tijd voor je privé leven? Zet dit voor jezelf op papier. Ga daarnaast in gesprek met familie en vrienden, vraag aan je ouders hoe je als kind was. Door deze zelfkennis is het eenvoudiger een organisatie te vinden waar jij jouw waarden terug vind.

Onderzoek het werkveld

Vacatureteksten én cv’s staan vaak vol begrippen als: ‘open bedrijfscultuur’, ‘teamspeler’, ‘9 tot 5 mentaliteit’ en ‘flexibel’. Het zijn allemaal containerbegrippen. Flexibel kan betekenen dat je je eigen werktijden mag indelen, dat je thuis kan werken óf dat je tot 8 uur ’s avonds nog aan het werk bent om een deadline te halen. Door in gesprek te gaan met de medewerkers van een bedrijf, door je netwerk te raadplegen en door onderzoek op internet, krijg je een betere indruk wat er precies bedoelt wordt.

Welke werkcultuur past bij je?

In het begin van mijn carrière heb ik de plank wel eens misgeslagen. Ik plaatste een vlotte jongen uit de Randstad bij een Brabants familiebedrijf. Na een half jaar stopte het dienstverband. Er was geen “klik”. Nu denk ik dat het cultuurverschil te groot was. Hier heb ik veel van geleerd. Nu laat ik ‘zachte’ persoonskenmerken zwaarder wegen. Dit gaat zelfs zo ver dat ik voor een vacature aan de sollicitanten vroeg of ze van katten hielden of dat ze allergisch waren. Waarom? Het bedrijf heeft twee katten en een kattenallergie is dan erg onhandig. Daarnaast zit je als hondenmens wellicht minder goed op deze werkplek.

Enkele voorbeelden waar je rekening mee kan houden bij een werkcultuur zijn:

- Regionale verschillen, zoals Fries, Twents of juist Randstedelijk;

- Traditioneel familiebedrijf, idealistische organisatie;

- Vrijmibo of toch liever zo snel mogelijk naar huis?

Je ontwikkeling tijdens je loopbaan

Wat nu bij je past, is waarschijnlijk anders dan wat over 7 jaar bij je past. Je ontwikkelt je verder. Soms is er binnen een bedrijf ruimte voor jouw ontwikkeling. Vaker zie je dat mensen na een aantal jaren toe zijn aan een nieuwe werkomgeving. Mijn advies is hier met je omgeving over te praten. Soms helpt een loopbaanontwikkelingsgesprek je verder. Heb je meer feedback nodig kan een loopbaancoach je verder helpen.

 

Geschreven door Nicole Behnke en Sofia Opfer.

 

Heb jij nog tips? Laat een reactie achter.

 

Vind je deze blog interessant voor je netwerk? deel hem dan via onderstaande buttons.

Reactie schrijven

Commentaren: 0