· 

de WerkPizza

Wat is belangrijk in jouw werk?

Leven en werken is net een pizza: je bent nergens zonder een degelijke bodem. De saus maakt het de moeite waard. De toppings zorgen dat het echt leuk wordt. En de kaas? Dat is de beloning die je met je werk krijgt!

 

Tijdens loopbaangesprekken gebruik ik de pizza als metafoor voor jouw ideale baan. De pizza bestaat uit 4 componenten, de bodem, saus, toppings en kaas. De 4 componenten staan vast. Maar welke ingrediënten heb jij nodig? Hou jij bijvoorbeeld van New-York pizza, met een dikke bodem, salami en veel kaas. Of bak jij je pizza liever zelf, met volkoren speltmeel, rode bieten en walnoten. Vertaald naar je werk kan de bodem van je WerkPizza bijvoorbeeld “leuke collega’s” zijn. We zoeken samen uit wat voor jou “leuke collega’s” zijn. Zijn dat collega’s met Jiskefet humor, gedreven vaktechneuten of werk je liever alleen. Eén ding weet ik zeker, iedereen heeft een ander beeld bij “leuke collega’s”. Kortom: met pizza én met werk kan je eindeloos variëren.

Zoveel mensen, zoveel pizza’s zoveel loopbanen. Ontdek jouw ideale baan, aan de hand van de WerkPizza. De pizza-metafoor werkt voor mij, omdat het snel, gestructureerd én met humor is. Humor om te lachen is dan ook een belangrijke topping van mijn WerkPizza.

 

bodem

Zonder bodem heb je geen pizza. Die moet dus echt in orde zijn. Jij bepaalt of hij dik of dun is, knapperig of zacht, hartig of mild. Vertaald naar je werk is de bodem de allerbelangrijkste voorwaarde voor prettig en zinvol werk. Het is eenvoudig zeven punten te noemen die belangrijk zijn in je werk; inhoudelijke uitdaging, gezellige collega’s, verantwoordelijkheid, salaris, vakgebied, reisafstand of werkdruk. Maar wat is echt het allerbelangrijkste? Waar voldoet jouw motiverende baan aan? Én nog belangrijker, wat betekent dit voor jou? Als je dat bepaald hebt, is de bodem gelegd.

 

saus

De saus is essentieel. Veel mensen kiezen automatisch voor een tomatensaus, maar denk eens aan pestosaus, bechamel, of een pittige salsa. De saus staat symbool voor het op twee na belangrijkste in je werk. Bekijk je lijstje nog een keer en bepaal je tweede voorwaarde. Mijn ervaring is dat bij uitdagend werk de bodem en saus kloppen. Mis je een van beiden, dan is het een tijdelijke baan. Mis je beide! Dan werk je waarschijnlijk alleen voor het geld en heb je een rotbaan.

 

toppings

De toppings zijn de extra’s, veel toppings betekent meer mogelijkheden en variatie. Je kan van een quattro stagioni houden én van een pizza Napoletana. In onze metafoor staan de toppings symbool voor jouw verschillende interesses, wensen en kennis. Wat maakt je werk extra leuk en belangrijk. Wanneer je veel toppings hebt, zijn er waarschijnlijk meer verschillende soorten banen die bij jou passen. Zolang je bodem en je saus goed is.

 

kaas

Kaas is een voedingsmiddel gemaakt van melk, simpeler kan het bijna niet. En toch zijn er ongelooflijk veel verschillende soorten kaas, van de Mozzarella tot Pule. De kaas op jouw pizza is je beloning. Naast je salaris kan dit bijvoorbeeld flexibel in te plannen dagen of goede opleidingsmogelijkheden zijn. En zoals je verschillende kazen krijgt bij ezelinnen of koeienmelk, handgeschept of machinaal geproduceerd, zo kan de wijze waarop jouw beloning tot stand komt belangrijk voor je zijn. Wanneer mensen mij vragen wat voor werk ik heb, maak ik wel eens de grap dat ik in de mensenhandel zit. Om er vervolgens snel aan toe te voegen dat ik mensen help bij het vinden van een nieuwe uitdaging via detachering in het groen. Voor mij is bijdragen aan een betere leefomgeving een belangrijk onderdeel hiervan. Helaas is het wel eens gebeurd dat mijn grap niet begrepen werd, vandaar dat ik de uitleg er nu direct bij geef.

 

ansjovis

Smaken verschillen. Als er op mijn pizza één ansjovis zit, is de pizza voor mij helemaal verpest. Denk eens goed na over jouw ansjovis: wat is voor jou de grootste afknapper op het werk? Misschien is het een micro-managende baas, of een reisafstand van meer dan een uur. Helder hebben wat je wel wilt en weten wat je absoluut niet wilt is belangrijk.

 

Met de WerkPizza kan je op een snelle en leuke manier jouw wensen en ambitie onder de loep nemen. We praten over wat echt belangrijk is en maken het concreet. Met een helder doel voor ogen, is het makkelijker de weg te vinden. Eet smakelijk!


Geschreven door Nicole Behnke & Sofia Opfer

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0