· 

de WerkPizza

Wat is belangrijk in jouw werk?

Leven en werken is net een pizza: je bent nergens zonder een degelijke bodem. De saus maakt het de moeite waard. De toppings zorgen dat het echt leuk wordt. En de kaas? Dat is de beloning die je met je werk krijgt!

 

Tijdens loopbaangesprekken gebruik ik de pizza als metafoor voor jouw ideale baan. De pizza bestaat uit 4 componenten, de bodem, saus, toppings en kaas. De 4 componenten staan vast. Maar welke ingrediënten heb jij nodig? Hou jij bijvoorbeeld van New-York pizza, met een dikke bodem, salami en veel kaas. Of bak jij je pizza liever zelf, met volkoren speltmeel, rode bieten en walnoten. Vertaald naar je werk kan een ingrediënt je WerkPizza bijvoorbeeld “leuke collega’s” zijn. We zoeken samen uit wat voor jou “leuke collega’s” zijn. Zijn dat collega’s met Jiskefet humor, gedreven vaktechneuten of werk je liever alleen. Eén ding weet ik zeker, iedereen heeft een ander beeld bij “leuke collega’s”. Kortom: met pizza én met werk kan je eindeloos variëren.

Zoveel mensen, zoveel pizza’s zoveel loopbanen. Ontdek jouw ideale baan, aan de hand van de WerkPizza. De pizza-metafoor werkt voor mij, omdat het snel, gestructureerd én met humor is. Humor om te lachen is dan ook een belangrijke topping van mijn WerkPizza.

 

bodem

Zonder bodem heb je geen pizza. Die moet dus echt in orde zijn. Jij bepaalt of hij dik of dun is, knapperig of zacht, hartig of mild. Vertaald naar je werk is de bodem de metafoor voor jouw talenten. Werk is eenvoudiger wanneer je er talent voor hebt. Vaak zien mensen hun eigen talent niet, omdat het zo logisch is of zo gemakkelijk gaat. Leg jij bijvoorbeeld eenvoudig contacten of zie jij potentiële problemen al voor de start van een project? Én wat betekent dit talent voor jou? Als je dat bepaald hebt, is de bodem gelegd.

saus

De saus is essentieel. Veel mensen kiezen automatisch voor een tomatensaus, maar denk eens aan pestosaus, bechamel, of een pittige salsa. De saus staat symbool voor je energie. Waar krijg je energie van en wat kost energie. Bekijk je bodem en je saus nog een keer en bepaal je kracht. Mijn ervaring is dat jij in je kracht staat wanneer de bodem en saus kloppen. Waar deze twee samenkomen ontstaat gedrevenheid en doorzettingsvermogen. Krijg jij bijvoorbeeld energie van zingen, maar mis je het talent dan heb je bij een zangcarrière een extra uitdaging . Mis je beide! Dan werk je waarschijnlijk alleen voor het geld, je hebt een rotbaan waarvan je uitgeblust thuiskomt en met tegenzin heen gaat.

toppings

De toppings zijn de extra’s, veel toppings betekent meer mogelijkheden en variatie. Je kan van een quattro stagioni houden én van een pizza Napoletana. Maar alle toppings op één pizza is té veel van het goeie. In onze metafoor staan de toppings symbool voor jouw verschillende interesses, wensen en kennis. Wat maakt je werk extra leuk en belangrijk. Wanneer je veel toppings hebt, zijn er waarschijnlijk meer verschillende soorten banen die bij jou passen. Zolang je bodem en je saus goed is.

kaas

Kaas is een voedingsmiddel gemaakt van melk, simpeler kan het bijna niet. En toch zijn er ongelooflijk veel verschillende soorten kaas, van de Mozzarella tot Pule. De kaas op jouw pizza is je doel. Voor welke doel sta jij extra vroeg op, trotseer je weer en wind. Je doel is de waarom achter wat jij doet. Welk probleem wil jij oplossen of welke mensen wil je helpen. En zoals je verschillende kazen krijgt bij ezelinnen of koeienmelk, handgeschept of machinaal geproduceerd, zo kan de wijze waarop jouw doel tot stand komt belangrijk voor je zijn. Waar de bodem en de saus in je leven waarschijnlijk weinig veranderen is de kaas een ander verhaal. Je doel veranderd, bij de start van Hall4 wilde ik de “kruiwagen” zijn die mensen bij een organisatie naar binnen bracht. Nu wil ik iemand begeleiden naar werk waar ze in hun kracht staan. Waar ze zin in hebben, zelfs als het moeilijk is. En waar ze moe en voldaan van thuis komen. En over 10 jaar heb ik wellicht een heel ander doel.

ansjovis

Smaken verschillen. Als er op mijn pizza één ansjovis zit, is de pizza (voor mij) helemaal verpest. Denk eens goed na over jouw ansjovis: wat is voor jou de grootste afknapper op het werk? Misschien is het een micro-managende baas, of een reisafstand van meer dan een uur. Helder hebben wat je wel wilt en weten wat je absoluut niet wilt is belangrijk.

 

Met de WerkPizza kan je op een snelle en leuke manier jouw wensen en ambitie onder de loep nemen. We praten over wat echt belangrijk is en maken het concreet. Met een helder doel voor ogen, is het makkelijker de weg te vinden. Eet smakelijk!

 

Zoek je een nieuwe baan of heb je interesse in een coaching traject bij mij te volgen? Stuur mij je vraag met contact gegevens naar info@hall4.nl en ik neem persoonlijk contact met je op.

 

Groeten,

Nicole

PS: Smaakt deze WerkPizza naar meer? maak een afspraak met Nicole voor een gesprek op kantoor of via Teams.


Geschreven door Nicole Behnke & Sofia Opfer

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0